Faalangstreductietraining
Een beetje zenuwachtig zijn voor een toets of presentatie is gezond! Maar als de spanning telkens te groot wordt en je je niets meer kunt herinneren of geen woord meer kunt uitbrengen, omdat je bang bent om fouten te maken, spreken we van faalangst.
Faalangst kan je beperken in situaties waarin je wordt beoordeeld, omdat je vreest niet aan de verwachtingen van jezelf of anderen te kunnen voldoen. Het is iets dat je vaak onbewust hebt aangeleerd. Dat is goed nieuws, want wat je hebt aangeleerd, kan je weer afleren. Tijdens de training word je eraan herinnerd hoe moedig ("Balente") je bent en dat je sterk genoeg bent om al je angsten te confronteren en te overwinnen.

Doel van 'Balente'
Balente is een faalangstreductietraining die je helpt om anders te leren denken, voelen en doen. Het streeft naar het verminderen van faalangst, het vergroten van zelfvertrouwen en het stimuleren van een positieve groeimindset.
​
Voor wie?
Tieners op de middelbare school die worstelen met faalangst, stress tijdens het leren, toetsen en presentaties, en behoefte hebben aan ondersteuning om zelfvertrouwen en een positieve mindset te ontwikkelen. Bij faalangst die voortkomt uit trauma of een diagnose is deelname altijd in samenspraak met de behandelende psycholoog, orthopedagoog of psychiater.
​
Inhoud
Balente is geïnspireerd door de bewezen effectieve Nederlandse methode 'Eerste Hulp bij Faalangst'. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: wat is faalangst, niet-helpende en helpende gedachten, omgaan met emoties, ademhalingsoefeningen, visualisatieoefeningen en zelfvertrouwen vergroten. Aan het eind van elke sessie krijg je een opdrachtje mee. Zo kan er ook thuis en op school geoefend worden met wat je bij de training hebt geleerd, wat de beste resultaten oplevert.
​
​
​
​
​
​
Mogelijke signalen van faalangst:
​​
-
Sterke reactie op negatieve feedback
-
Veel behoefte aan bevestiging.
-
Weinig vertrouwen in anderen.
-
Weinig zelfvertrouwen.
-
Vaak een negatief zelfbeeld.
-
Perfectionisme.
-
Vermijden van prestaties (zoals ziek zijn bij toetsen, spijbelen, spieken).
-
Onzekerheid bij nieuwe opdrachten.
-
Vaak geen vragen durven stellen.
-
Piekeren.
-
Iemand niet recht durven aankijken.
-
Negatieve studiehouding.
-
Vaak slechte resultaten halen.
-
Denken dat anderen hen stom of dom vinden.
-
Ervaren van hoge, snelle, oppervlakkige ademhaling die kan leiden tot hyperventilatie.
-
Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, zweten, trillen, etc.
​
​​
​
Opzet
Er zijn drie beschikbare opties: individuele training, groepstraining of een verkorte groepstraining.
De individuele training en de groepstraining (maximaal 5 deelnemers) bestaan uit 7 sessies van 1 - 1,5 uur.
Midden in de training organiseren we een bijeenkomst voor de ouders. Dit is heel belangrijk om ouders inzicht te geven in de training, de principes die aan bod komen en hoe ze hun kinderen thuis verder kunnen ondersteunen. Samenwerking met betrokken ouders zorgt voor een grotere kans op succes!
​
De verkorte groepstraining is vooral geschikt voor scholen of naschoolse begeleidingsinstituten. Neem contact op voor meer informatie!
Voertaal
Hoewel het werkboek momenteel alleen in het Nederlands beschikbaar is, kunnen we tijdens de training ook overschakelen naar Papiamentu en/of Engels.
​
Intake
Voordat de training begint, voeren we altijd een intakegesprek met jou (en je ouder(s)/verzorger(s)). Hierin bespreken we de aard en mate waarvan je last hebt van faalangst, jouw motivatie om deel te nemen en jouw specifieke doelen voor de training. Tijdens het intakegesprek maken we dus kennis met elkaar en kun je bepalen of er een klik is tussen ons. Het is namelijk heel belangrijk dat je je op je gemak voelt tijdens de training. Dit intakegesprek is gratis en vrijblijvend.
De basisprincipes van de training zijn vastgesteld, maar we passen de activiteiten en inhoud graag aan op jouw specifieke behoeften.
​
Resultaten van de training
• Minder stress tijdens leren, toetsen en presentaties.
• Meer plezier in school.
• Een positievere (groei)mindset.
• Verbeterd zelfvertrouwen en emotieregulatie.
Na afloop kunnen we, op verzoek, een evaluatiegesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s) voeren om de ervaringen en effecten van de training te bespreken. Een terugkomdag na een aantal maanden is ook mogelijk!
​
​
Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek!
​